O důležitosti noci

Dočetla jsem po dlouhé době knížku Dvojí tvář lenosti od Katky Lachmanové a v poslední kapitole jsem objevila tyhle zajímavé myšlenky Jana Zlatoústého:

Chceš-li přemýšlet o smyslu noci, i tam objevíš nekonečnou Stvořitelovu prozřetelnost. Noc občerstvuje znavené tělo, uvolňuje údy napjaté úsilím celého dne ... A nejen to. Noc osvobozuje od hořkosti, uvolňuje tě od starostí. často utišuje horečku, když ze snu činí lék a stává se spolupracovnicí lékaře.

Taková je důležitost noci. Je tak velká, že kdo nemůže využít jejího odpočinku, nemá sílu pro nový den. Vyčerpaná duše a oslabené tělo nacházejí během noci novou energii a připravují se na každodenní činnost. Jestliže však prodlužujeme den do noci a zůstáváme vzhůru, abychom pracovali, anebo i v nicnedělání, odsuzujeme se sami k neužitečnosti, protože naše síly budou postupně vyhasínat.

(J. Zlatoústý, O Prozřetelnosti, in: T. Špidlík ...)


Donutilo mě to si uvědomit, jak je spánek důležitý - že to není jen činnost, kterou se vyplňuje noc, protože se nic moc užitečnějšího dělat nedá - a o co všechno se ochuzuju a čím vším si dělám život těžší, když v noci nespím a např. vysedávám u počítače...

 

Bože, pošli nám osvěžující spánek a dej, ať to, co dobrého jsme svou prací dnes zaseli, zapustí kořeny, roste s zraje pro věčnou žeň.

Amen.

Zobrazeno 1060×

Komentáře

JzJ

Maru, díky! To abych šla spát... ;-)

Piki

Mk 4,27 :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková